רפואה בקהילה – סיור במרפאות המומחים הציבוריות באסטנה (מעין HMO)
במסגרת השתתפותי בקורס בינלאומי להשוואת מערכות הבריאות בין ישראל לקזחסטן, ביקרתי לאחרונה במרפאות המומחים הציבוריות שמטפלות במבוטחי המערכת הציבורית דמוי "קופת חולים" בעיר באסטנה, בירת קזחסטן.
זהו מתקן אחד ממספר רב של מבני מרפאות הפועל בעיר.
המרפאות, מטפלות בכ-100,000 מבוטחים הגרים במרחב אסטנה, ומידי יום עוברים בהן כ-1500 מטופלים. צוות המרפאות מונה כ-100 אחיות ו-80 רופאים, המאיישים מחלקות רבות ובכללם גם מיון, ילדים, כירורגיה ועוד. שעות הביקור והטיפול בהן מהשעה 8 בבוקר ועד 20:00 בערב.
התרשמתי ממגוון רעיונות מעניינים שראיתי במהלך הסיור לדוגמא:
1. בעת הגעת חולה בעל סימני מחלה ויראליים, עליו לגשת לאזור מופרד למחלות ויראליות, אזור בנפרד למבוגרים ולילדים.
2. ברשות המרפאות מספר אמבולנסים (שאינם חלק מהמוקד העירוני ומשרתים את המרפאות בלבד), המסיעים מטופלים קשישים או חולים מבתיהם למרפאה, על מנת לקבל טיפול חיוני. אם במהלך השינוע יתברר שמדובר במצב חירום הצוות המקצועי באמבולנס יבצע אבחון ויפנה את החולה בהתאם לצורך – למרפאות לקבלת המשך טיפול או ישירות לבית החולים לקבלת טיפול משמעותי יותר. בכך תורמות המרפאות להפחתת עומסים על בתי החולים האזוריים.
3. במרפאות, קיימות מחלקות מיוחדות כמו למשל, אשפוז יום, למצב בו אין צורך באשפוז ארוך, להקל על העומס בבתי החולים. לכל חולה יהיה חדר עם מיטה, שירותים ומקלחת ובמידת הצורך אם ידרש בהמשך, יתבצע פינוי לבית חולים כללי.
4. במהנה המרפאות קיימת גם מחלקת שיקום הכוללת מגוון טיפולים כמו – רפואת כאב, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, עיסויים, חדר מלח להרגעת בעיות נשימה, קלינאית תקשורת ועוד.
5. בכל קומה בקומות המתקן תמונות של אירועי טיפול שקרו עם הצוות המטפל כדי להשרות תחושה נעימה של היכרות עם הצוות כמו גם חוויה אישית בקרב המטופלים וכמחווה לסגל הרפואי על פעילותם.
במרפאות שמים דגש על רפואה מונעת וקידום בריאות, לצד מענה רפואי בעת הצורך.
הביקור חידד את ההבנה שלי לגבי האתגרים וההישגים של מערכת הבריאות הציבורית בקזחסטן. למרות משאבים מוגבלים, המדינה מצליחה לספק שירותי בריאות איכותיים לאזרחים.
הביקור והמסע בכלל חידדו עבורי גם את ייחודה וגדולתה של מערכת הבריאות הישראלית ואת הצורך בשיתופי פעולה בינלאומיים להעשרה הדדית. אני ממליצה לכל רופא ורופאה לצאת לסיור מעין זה המרחיב אופקים. אשמח לשמוע על יעדים רלוונטיים לביקור שאתם מעוניינים בהם וכמובן אמשיך לשתף על חוויות נוספות מהמסע המרתק בקזחסטן.
מוזמנים לשלוח לי רעיונות ומחשבות על יעדים, מקומות ונושאים מקצועיים שהייתם רוצים להיחשף אליהם ולראות במסגרת סיור בינ"ל מסוג זה, לכתובת ceo@amutatartzi.org