מסע ל "ניתוח השוואתי בין מערכות הבריאות של קזחסטן וישראל"
מאת: סיגל משהיוף
לאחרונה שבתי ממסע לימודי מרתק בקזחסטן, במסגרת קורס בינלאומי בנושא "השוואת מערכות בריאות – ישראל וקזחסטן". הקורס, שאורגן במקצועיות על ידי פרופ' ליאת קורן ופרופ' נחמן אש, כלל סיורים במוסדות בריאות שונים (עליהם אשתף במאמרי המשך) וכן מפגשי למידה עם סטודנטים מקומיים. ימי הסיור והלימוד היו מאוד מעשירים, הן ברמה המקצועית והן האישית, ואני שמחה לשתף אתכם בחלק מהתובנות.
אבל קודם, מעט רקע על קזחסטן ועל עיר הבירה אסטנה, שאירחה אותנו.
קזחסטן היא רפובליקה עצמאית לשעבר בברית המועצות, שפרשה ב-1991. אסטנה היא עיר מודרנית ומפותחת עם אוכלוסייה של כ-1.2 מיליון תושבים מתוך 18 מליון תושבים קזחים הפרוסים על שטח של כ- 2.7 מיליון קמ"ר. בין האתרים הבולטים בעיר הבירה: מסגד Nur Sultan, הגדול במרכז אסיה, ארמון השלום וההתפייסות, המוזיאון הלאומי, בניין האקספו ועוד.
אחד הסיורים המרתקים היה בתחנת האמבולנסים המרכזית של העיר. זכינו לסיור מקיף והדרכה מצוות הנהלת התחנה. ראינו את חדר המוקדניות המטפל בכ-3000 שיחות ביום ואת הטכנולוגיה המתקדמת לאיתור ושילוח אמבולנסים. למדנו כי 40% מהקריאות הן עבור ילדים, בהתאם לשיעור הילודה הגבוה במדינה.
הסיור חידד את חשיבות שיתוף הידע בין המערכות ואנשי מקצועות הבריאות השונים ואת ההזדמנות ללמוד מהאחר. עם שובי, ביקרתי במד"א קריית אונו לשם הכרות והשוואה. שם גיליתי כי ארגון מד"א מטפל בכ-880 אלף אירועים בשנה עם ממוצע של שילוח אמבולנס כל 39 שניות! מד"א מפעיל כ-1200 אמבולנסים וניידות טיפול נמרץ ברחבי הארץ והוא ארגון המהווה מודל למסירות והצלת חיים. (למתעניינים )
המסע חידד עבורי את ייחודה וגדולתה של מערכת הבריאות הישראלית ואת הצורך בשיתופי פעולה בינלאומיים להעשרה הדדית. אני ממליצה לכל רופא ורופאה לצאת לסיור מעין זה המרחיב אופקים. אשמח לשמוע על יעדים רלוונטיים לביקור שאתם מעוניינים בהם וכמובן אמשיך לשתף על חוויות נוספות מהמסע המרתק בקזחסטן.
מוזמנים לשלוח לי רעיונות ומחשבות על יעדים, מקומות ונושאים מקצועיים שהייתם רוצים להיחשף אליהם ולראות במסגרת סיור בינ"ל מסוג זה, לכתובת ceo@amutatartzi.org